Sikkerhed og fordomme

20150119_151626

Der er mange fordomme om Thailand og de er sikkert både rigtige og forkerte. Vi vil gerne prøve at komme lidt ind på nogle af dem.

Først er det vigtigt at forstå at de store turistområder i Phuket og Phattaya intet har at gøre med det almindelige Thailand. Her er opbygget nogle turistområder for at imødekomme en sol, sex og party turistindustri i udlandet, som er ligeglad med landets sande identitet og kultur.

Det smukke Thailand finder man på øerne i øhavet i den sydlige del  og i det originale nord Thailand, 2 meget forskellige tilgange til Thailand. Øerne er desværre helt eller delvist blevet til ren turistindustri, men er stadigt skønne at slikke sol på, det smukke varme vand, den bagende sol og strandene er stadig smukke og dejlige for dem der kan lide afslapning og sol på ferien. I nord Thailand finder man det ægte Thailand og den storslåede junglenatur, hvis man vil rejse for at opleve andre kulturer, ægthed og originalitet, så skal man til Nord Thailand.

Så lidt om fordommene:

Sikkerheds situationen i Thailand er generelt iorden, med nogle forbehold, som vi vil beskrive,og meget anderledes end vi kender fra Danmark og man bør kende til forskellene for at kunne begå sig sikkert og trygt.

Som rejsende dansker  bør man forholde sig til udenrigsminsteriets rejsevejledninger.

Der er er 2 væsentlige årsager, som giver anledning til problemer og misforståelser: Kriminalitet og det politiske styre.

Det politiske styre, er for tiden ledet af Thailands militær og det lyder forkert med danske ører, men det er slet ikke så dårligt, det de går og gør for tiden i Thailand. Militæret overtog ledelsen bl.a. efter voldsomme folkelige protester mod politikeres og administrationens korruption. Overtagelsen af ledelsen skete fredeligt uden blodsudgydelse og parlamentet fungerer stadigt, ledelsen udfører i disse år en temmelig kraftig ?rengøring? i administrationen og det politiske liv, det er vor oplevelse at der sker en god udvikling i Thailand og at militæret kun ønsker at have ledelsen til der er ryddet op og arbejder aktivt på at kunne levere landet tilbage til det normale demokrati. (Hvis du ønsker en lidt dybere indsigt i sammenhængene så er der beskrevet mere nederst på siden)

Som almindelig rejsende eller Thailænder mærker man intet til militæret, de er ikke synlige i det almindelige hverdagsliv.

For den almindelige Thailænder er situationen ok, militæret bliver generelt oplevet positivt og der ses mange situationer hvor militæret går ind i sager på borgernes side imod korrupt politi og administration. Det har udviklet sig til en aktiv dokumentation med mobilkameraer ført af almindelige borgere, mod korrupte politifolk og ansatte i administrationen, som lægges ud på nettet, det turde folk næppe før den nuværende ledelse. Det er vor opfattelse at ledelsen støtter befolkningen og forfølger korruption.

Vi ser den nuværende ledelse som upolitisk og af teknisk karakter og derfor helt anderledes end den opfattelse vi som danskere, normalt har af lande, som er ledet af militæret.

I befolkningen er der stadig fri meningsdannelse og ret til politisk arbejde.

Som rejsende i Thailand skal man bruge sin sunde fornuft og undgå ?dårlige situationer?, der er stadigt korrupte politifolk, som vil lave hurtige penge m.m., så regel nummer 1 er at man skal huske sin gode opførsel og respektere landet, som man rejser i og undgå at komme i konflikt med nogen eller noget. Man er selvfølgeligt mere udsat for risiko hvis man hænger ud på barerne om natten i red light distrikterne. Desværre er ikke alle udlændinges opførsel lige god, det kan give en generel opfattelse af udlændinge hos nogle thailændere, som kan føre til dårlige situationer. Så hvis man som udlænding vil dingle rundt i en kæmpe brandert og genere alt og alle, så kan man nemt få problemer.

Narkotika skal man holde sig langt væk fra i Thailand, der er kontant afregning til ?hotelværelse? i mange år med håndtag på den ene side af døren og i værste tilfælde dødsstraf. Personer som omgås narkotika i Thailand lever med en meget stor selvskabt risiko for en fastlåst situation i forhold til de offentlige myndigheder i Thailand, og her hverken kan eller vil vi som rejsearrangører kunne hjælpe. Igen gælder at man skal holde sin sti ren, hvis man besøger de belastede områder i aften og nattetimerne, her har politiet ret til at kræve en urinprøve på stedet, hvis man skulle komme ud for det, så aflever den tissetår og undgå videre problemer.

Rejs med åbent og positivt sind oplev forskellene og lad ikke din ferie blive ødelagt en ?dygtig? sort  taxachauffør eller gadesælger, det er en del af at rejse i en anden kultur. Når vi rejser sammen som gruppe, prøver vi at undgå de værste ?fælder?, men selv en dreven Thailands rejsende falder i en gang imellem, vi tager det med et smil og lærer lidt hver gang, men vi går aldrig i diskussion eller konflikt.

I den sydligste del af Thailand kan der være politisk og/eller religiøs motiveret uro, i modsætning til den øvrige og største del af Thailand der er præget af den sympatiske og fredelige buddhistiske kultur. I det sydligste er der aktive bevægelser domineret af en anden religion, hvor brug af radikale midler er muligt. Denne religion har også en megen kritisk tilgang til den vestlige kultur. Det store voldsomt populære turistområde Phuket ligger her, heldigvis er der endnu ikke sket nogle voldsomme ting i forhold til turister. Vi rejser ikke i det sydligste Thailand.

 

Kriminaliteten er et problem i Thailand og de fleste andre steder hvor der er mange turister. Men Thailand er så smukt og så åbent et land at man kan fristes til at glemme den sunde fornuft, men træerne vokser ikke ind i himlen.

De almindelige borgere i Thailand er generelt ordentlige og søde mennesker og kunne aldrig drømme om at gøre andre mennesker ondt uanset økonomi, tro eller politisk overbevisning. Men der er brodne kar, som skaffer familien brød på bordet ved kriminalitet.

Turist kriminaliteten er størst hvor der er mange turister, ligesom der er problemer i flere af de tilstødende lande og grænseområderne hertil, der hersker ekstrem fattigdom i store områder af nabolandene.

Der gælder nogle simple regler:  Gå aldrig med mere på dig end du kan undvære, når du er ude blandt mange mennesker. De værste ting sker typisk efter mørkets frembrud, så gå ikke ensomme steder alene i mørket, bedst er det altid at være en gruppe og ikke ligne en hel million, men selv ?fattige? rygsækrejsende er blevet hjulpet af med deres surt sammensparede rejsepenge, så alle turisttyper skal passe på.

 

Generelt gælder at man skal vise respekt: Særligt overfor de religiøse symboler og templer, vanær dem ikke, det er ikke velset. Husk at man ikke rører hinanden i Thailand, klap ikke nogen thailænder på hovedet det bliver taget ilde op, bedst er at lære den thailandske måde at hilse på. Kongen i Thailand er elsket og man skal/må ikke fornærme majestæten. Man skal behandle pengene (bath) med omhu,f.eks. ikke rive sedler i stykker eller træde på mønter.

 

Sex industrien: Den er omfattende i Phuket området og i  Pattaya, altså den har intet med det almindelige Thailand at gøre, men er generelt et sideskud på turistindustrien. Der er flere triste og sjove historier i det her, generelt skal man ikke opfatte kvinderne forkert, de er generelt velfungerende kvinder og ikke dopede narko stakler. Den buddhistiske kultur spiller også ind, en asiat holder megen styghed og modgang ud i troen på reinkarnation,  karma og opfattelsen af livet som lidelse. Kvindernes bevæggrund for at tjene penge på denne måde kan være flere, nogle tager til Pattaya for at finde sig en udenlandsk mand og komme til vesten og leve et bedre liv der, det gør de så ved at tage arbejde på en bar og sælge deres krop og vente på at lykken indfinder sig. De mere udspekulerede har ingen planer om at rejse, men finder feriekærester som de snor om lillefingeren og lover ægteskab osv. den godtroende kæreste rejser hjem når ferien er slut og sender efterfølgende lykkeligt penge til sin udkårne hver måned, hvad han ikke tænker over er at der måske er flere feriekærester der lykkeligt tænker på ægteskab med den samme kvinde, det skulle der være ganske gode penge i. Der er selvfølgelig også almindelige sex arbejdere som tjener til familiens opretholdelse, ved at sælge deres krop for penge uden yderligere spekulationer. På gaden i red light distrikterne kan man virkelig se meget ældre mænd gå hånd i hånd med 20 årige kvinder, jeg tvivler på at de 2 mennesker har helt de samme tanker og drømme, men glade ser de ud, jeg tror hun glæder sig over hans store pengepung og jeg tror han naivt tror på kærligheden hos den unge kvinde. Alt det her sender bl.a. den danske turistindustri mange tusinde danskere ned til hvert år og de kommer hjem og tror det er Thailand, intet er mere forkert, en almindelig Thailandsk kvinde scorer man ikke bare eller køber for den sags skyld. Ligesom de her red light distrikter generelt kun findes i de store turistområder for udlændinge.

I Thailand er børnesex forbudt, der bliver slået meget hårdt ned på kønslig omgang med børn under 18 år, det gælder såvel kunde som barnets omgivelser (forældre, barejer mv. ) jeg tror ikke nogen almindelig barejer tør give sig ud i den slags, med at have børn under 18 år i baren. Børnesex eksisterer heldigvis ikke på noget synligt plan.

Som rejsende behøves man slet ikke at komme i sex og party områderne, de ligger i 2 separate områder i syd Thailand.

 

Vi mener at Thailand er et smukt og fantastisk land, som er utroligt spændende at rejse i. De store forskelle mellem den europæiske og asiatiske kultur er en spændende rejse i kultur og historie.

Men det er meget vigtigt at vide at tankegang og opfattelser er meget forskellige, en vesterlænding kan meget nemt begå sig som en hund i et spil kegler i den asiatiske kultur. Vi kommer tæt på thailændernes hverdag, det er en del af vores rejseide, det kan vi kun gøre med thailandsk guide og ved at forstå og efterleve de simple regler vi har opsat ovenfor.

Lad den vesterlandske bedrevidenhed blive hjemme og rejs ud med venligt, åbent og ydmygt sind, så møder du Thailand hvor de tager imod dig med åbne arme.

 

Lidt dybere om den politiske situation i Thailand :

Thailand er et ældgammelt monarki og der er stærk tradition for opbakning til kongen. Man kan godt sammenligne Thailands udvikling fra enevældigt monarki til demokrati med den Danmark har været igennem med en tidsforskel på godt 100 år.

Thailand ønsker at indføre demokrati ingen tvivl om det, Thailand ønsker at være et asiatisk moderne demokrati med inspiration fra både østen og vesten.

Kongen i Thailand er blevet en ældre herre og har stille og roligt trukket sig tilbage fra rampelyset og offentligheden, samtidigt hermed styrkedes den demokratiske proces og parlamentet fik større magt, en glidende overgang til folket var sat iværk.

Thailand er generelt opdelt i 2 fraktioner:

I mellem/syd Thailand er den store økonomiske udvikling og den økonomiske elite har sine rødder her(ligesom hovedstaden Bangkok og statsadministrationen er beliggende her), i mellem/syd er der tro på det eksisterende Thailand og den udvikling der er igangsat af kongen og videreført af administrationsapparatet i Thailand. Lidt firkantet kan man måske sige at her er der ikke ønske om større forandringer, heller ikke under et demokratisk styre hvor kongen har sluppet tøjlerne.

I nord er den økonomiske udvikling ikke ankommet i samme omfang som i syd, nord er et udpræget landbrugsområde og store dele af befolkningen her  lever relativt fattigt. Der er et ønske om forandringer i Nord Thailand. Der er et vacuum efter kongen har trukket sig lidt tilbage. Da kongen var yngre, var han iværksætter af mange gode udviklingsinitiativer i nord Thailand og befolkningen bakkede op om kongen i hans synlighed og initiativer.

I dette fraktionerede Thailand skal et demokrati forsøge at fungere. I nullerne bliver Thailand ledet af en demokratisk valgt politiker, han havde sin opbakning i Nord Thailand, her lovede han mange populære forbedringer til nord Thailand på bekostning af det sydlige Thailand, som skulle betale med højere skatter osv.. Hans politik fik sindene i kog i syd. Den politiske tradition i Thailand er relativ ung og hvis man vil til tops i politik skal man (som så mange andre steder i verden) have pengepungen iorden, denne politiske mand er en dreven forretningsmand, og snart dukker der korruptionsanklager op imod ham, for at blande hans egne forretninger og Thailands økonomi sammen. Anklagerne bliver så voldsomme at han rejser ud af Thailand for at undgå de planlagte retssager mod ham. Det lykkes senere hans søster at vinde posten som politisk leder på den samme politik, hun er hele tiden blevet beskyldt for at være en marionet for sin bror i eksil. Også hun bliver i forbindelse med nogle store rishandler anklaget for korruption. Spændingerne vokser i Thailand og kulminerer i store demonstrationer mellem Nord og Syd, da urolighederne bliver for store og kaos truer Thailand, (det spæde demokrati har ikke erfaring og styrke til at løse spændingerne) i denne situation griber militæret ind for at skabe ro. Militæret sætter militær personer ind på de ledende poster i parlamentet og administrationen. Militæret fører en oprydningspolitik mod korruption i Thailand, som uden for al tvivl er nødvendig når der skal opbygges et ærligt og troværdigt demokrati og regeringsapparat. De spæde skridt til demokratiet i Thailand er i fuld gang, sidste sommer med et par snubleskridt, men vejen er lagt til demokratiet, ingen i Thailand bestrider demokratiets berettigelse.